Ajankohtaista

16.3.2020

Image

Yhteiskäyttöautojen käyttö epidemia-aikana

Liikkumista helpottavat yhteiskäyttöautot sekä muut yhteiskäyttöön tarkoitetut kulkuneuvot ovat normaalisti käytössä ja käytettävissä. Yhteiskäyttöauto voi olla järkevä vaihtoehto liikkumiseen esimerkiksi julkisten liikkumismuotojen sijaan.

Lue lisää

12.3.2020

Image

Talven kuulumiset

Tällä kertaa talvi on vietetty varsin leudoissa ja vähälumisissa tunnelmissa, ainakin Etelä-Suomessa. Kesäkauden lähestyessä kovaa vauhtia on hyvä hetki katsoa, kuinka pian päättyvä talvikausi sujui. 

Lue lisää

12.2.2020

Image

Rolan merkittävä työllistäjä Suomessa

Uudet palveluliiketoimintamallit luovat suuren potentiaalin tulevaisuuden työmarkkinoille. Liikkumispalvelut ja etenkin anonyymit liikkumisratkaisut ovat suurimpia mahdollisia tulevaisuuden työllistäjiä. Tässä Rolan on vahvasti mukana tarjoamassa työpaikkoja uusien liikkumisratkaisujen äärellä.

Lue lisää

20.12.2019

Image

HÄMEENLINNAN KAUPUNKIPYÖRÄT
KÄYTÖSSÄ LÄPI TALVEN

Hämeenlinnan sähköpyöräjärjestelmän pilottihanke saatiin päätökseen marraskuun lopulla, mutta sähköavusteiset kaupunkipyörät eivät kuitenkaan katoa Hämeenlinnan katukuvasta. Syksyn vaihtuessa talveen ja ilmojen kylmetessä vaihtuu myös kaupunkipyörien ylläpitäjien haasteet.

Lue lisää

26.11.2019

Image

TAPAHTUMIA, PILOTTIKOKEILUJA JA KAUPUNKIPYÖRIÄ


Uusia kaupunkisykkeleitä, robottibussi, sähköpyöräjärjestelmän pilottihankkeita ja monta muuta hienoa asiaa ehti mahtumaan 2019 kesään.

Lue lisää

8.11.2019

Image

Föli-pyörät ovat valmiina talveen


Ennen ensilumen satamista on hyvä hetki huoltaa pyörät talviajokuntoon.

Lue lisää

15.10.2019

Image

Pyöräilyn ja kaupunkiliikkumisen
uudet suuntaukset VeloFinland-tapahtumassa


Rolan oli pääsponsorikumppanina VeloFinland-tapahtumassa. VeloFinlandissa tutustuttiin pyöräilyn ja kaupunkiliikkumisen uusiin suuntauksiin.

Lue lisää

4.10.2019

Image

Rolan mukana VeloFinland tapahtumassa pääsponsori-
kumppanina.


Tapahtumassa tutustutaan mm. pyöräilyn ja kaupunkiliikkumisen uusiin suuntauksiin ja siihen, miltä tulevaisuus näyttää kaupunki- sekä yhteiskäyttöpyöräilyn näkulmasta

Lue lisää

2.10.2019

Image

Rolan Oy ylläpitää VOI -sähköpotkulautoja Tampereella

Rolan Oy:n ja VOI Scootersin yhteistyö laajeni kesällä 2019 myös Tampereelle. Jo aiemmin Rolanin ylläpidolla oli iso osa VOIn sähköpotkulaudoista niin Helsingissä kuin Turussakin.

Lue lisää

6.9.2019

Image

Liikkumisen vaihtoehdot nykyaikaisessa kaupunki-
ympäristössä

Nuori yrittäjä, juontaja - taikuri Aatu Itkonen vie sinut tutustumaan Rolanin ylläpitämiin nykyaikaisiin liikkumismuotoihin.
Lue lisää

30.7.2019

Image

Rolan yhteiskäyttö-
kulkuvälineiden ylläpitäjä jo yli 20 kaupungissa

Uudet liikkumismuodot tuovat mukanaan uusia työtehtäviä. Rolan ylläpitää VOI:n sähköpotkulautoja, operoi kaupunkipyöriä Turussa, Oulussa ja Hämeenlinnassa, ylläpitää yhteiskäyttöautoja sekä on mukana Helsingin kaupungin robottibussikokeilussa. Yhteiskäyttöön tarkoitettujen kulkuvälineiden ylläpito ja hoito luovat uusia työpaikkoja. Rolan Oy on yksi merkittävimmistä yrityksistä yhteiskäyttöpalveluiden ylläpitämisessä Suomessa.

Lue mielenkiintoinen artikkeli Ilta-Sanomista linkin takaa!
Lue lisää

27.5.2019

Image

Rolan operoi Kalasataman robottibussia

Helsinki RobobusLine hanke on noin puolenvuoden mittainen kokeilujakso, joka kestää toukokuusta marraskuuhuun. Robottibussi ajaa Kalastamassa kauppakeskus Redin tuntumasta Isoisänsillalle, metrolta Korkeasaareen.

Lue lisää

23.5.2019

Image

Rolanin ja Voi Scootersin yhteistyö laajenee Turkuun

Helsingin katukuvassa näkyneet sähköpotkulaudat saapuvat Turkuun. Voi Scooters tuo yhteistyössä Rolanin kanssa sähkökäyttöiset potkulaudat kaikkien Turussa liikkuvien käyttöön.

Lue lisää

20.5.2019

Image

Rolan Oy Hämeenlinnan sähköpyörä-
järjestelmän pilottihankkeen toteutuksen sekä tutkimuksen kumppani

Pilottihankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on kehittää Hämeenlinnan kaupunkirakennetta kohti vähähiilistä yhteiskuntaa, lisätä matkailua ja tukea kevyenliikenteen käyttöä kaupunkikeskustan liikkumisessa. Pilottihanke alkaa 20.5.2019 ja kestää kuusi kuukautta. Rolan on valikoitunut hankkeen kumppaniksi vahvana viisaan liikkumisen sekä yhteiskäyttöpalvelujen osaajana.

Lue lisää

18.4.2019

Image

Rolan mukana liikkumisen murroksessa myös Oulussa

Ainakin seuraavat kymmenen vuotta Oulussa ajellaan pinkin värisillä kaupunkipyörillä, joiden ylläpidosta Rolan vastaa. Oulussa järjestettiin pyörille nimikilpailu ja sen voitti Sykkeli. Nimikilpailun raati on nimennyt pyörät siis Sykkeleiksi.

Ookkonää Oulusta, poljekkonää Sykkelii?


15.4.2019

Image

ROLAN POWERS THE FUTURE!

Liikkumistottumusten ja liikkumisvälineiden muutos synnyttää tilaa uusille palveluille. Uudet palveluliiketoimintamallit luovat ison potentiaalin tulevaisuuden työmarkkinoille.

Lue lisää

20.3.2019

Image

Rolan Oy ja VOI Scooters yhteistyöhön Helsingissä

VOI potkulautojen rantautuminen Suomeen kertoo liikkumisen murroksesta nykyaikaisessa kaupunkimiljöössä.Potkulaudat ovat erittäin hyvä ja nykyaikainen tapa liikkua.

Lue lisää

27.2.2019

Image

Kaupunkipyörällä kelpaa ajella myös talvella

Rolanin yhteiskäyttöpalveluiden avulla pyöräilykausi kestää ympäri vuoden. Tiiminvetäjämme Veli Tuominen kertoo, miten Rolan pitää Turun kaupunkipyörät kunnossa talvikauden aikana.

Lue lisää

15.2.2019

Image

Yhteiskäyttö ja liikkuminen kaupunki-infrassa

Liikkumismurros uusine liikkumismuotoineen muuttaa järjestystä ihmiskeskeisempään suuntaan. Onko ihminen valmis nousemaan auton ohi tärkeysjärjestyksessä, vai haluammeko säilyttää auton etusijalla?

Lue lisää
 

15.2.2019


Yhteiskäyttö ja liikkuminen kaupunki-infrassa

Kaupunkipyörien esiinmarssi Helsingin katukuvaan Alepafillareiden muodossa teki yhteiskäyttöisistä liikkumismuodoista entistä suositumpia. Oikeastaan monet kuulivat yhteiskäyttöisistä liikkumismuodoista ensikerran vasta näiden myötä. Samoihin aikoihin pääkaupunkiseudun katujen varsiin alkoi ilmestyä uusia yhteiskäyttöautojen palveluntarjoajia kuten Drivenow sekä Gonow! Liikkumisesta tuli uusien ratkaisuiden myötä jälleen muodikasta.

Kaupungit keskellä liikkumisen murrosta

Kaupunkien tilankäyttö sekä liikkumispolitiikka on murroksessa. Esimerkiksi Helsingissä käydään kovaa keskustelua Lauttasaaren sillan autokaistojen määrän vähentämisestä yhdellä. Autot ovat jo vuosikymmeniä pitäneet tärkeysjärjestyksessä kärkipaikkaa, kun puhutaan kaupungeissa liikkumisesta. Ihminen pyöräilijänä tai kävelijänä on ollut listalla vasta sijoilla kolme ja neljä. Väliin on sijoittunut joukkoliikenne, johon ainakin kaupunki-infrassa kaupunkipyörät luokitellaan. Liikkumismurros uusine liikkumismuotoineen muuttaa järjestystä ihmiskeskeisempään suuntaan. Onko ihminen valmis nousemaan auton ohi tärkeysjärjestyksessä, vai haluammeko säilyttää auton etusijalla?

Vastaus / ratkaisu taajamien tilankäyttöhaasteisiin nyt ja tulevaisuudessa

Pysäköinti taajama-alueella muuttuu. Maailman kaupungistuessa jokainen neliö pyritään käyttämään järkevästi. Onko auto ja sen pysäköinti järkevää tilankäyttöä, auton seisoessa noin 95% ajasta paikallaan? Montako ihmistä mahtuu viiden neliön alueelle, verrattaessa autoilijoita ja jalankulkijoita? Yhteiskäyttöratkaisut ovat vastaus kaupungistuvan Suomen haasteisiin tilankäytössä sekä liikkumisen infran toteutuksissa. 
Taloyhtiöiden yhteiskäytettävät liikkumisratkaisut tuovat vaihtoehtoja liikkumiseen ja järkevän kaupunki-infrastruktuurin toteuttamiseen. Jo nyt jokaisella taloyhtiöllä olisi mahdollisuus järjestää asukkaille yhteiskäytettävät autot, pyörät ja sähköpotkulaudat. Yhteiskäytössä kalusto liikkuu tehokkaammin ja säästää tilaa. Samat periaatteet toimivat myös yrityksille ja niiden henkilöstön liikkumiselle.

Toimivat yhteiskäyttöratkaisut vaativat riittävän määrän kalustoa ja ylläpitoa

Yhteiskäyttöratkaisut vaativat toimiakseen riittävän määrän kalustoa. Mikäli taloyhtiö hankkii pihaansa vain yhden yhteiskäyttöauton, ei välineitä riitä kuin aamun ensimmäiselle lähtijälle. Yrityksessä ensimmäinen työntekijä ottaa aamulla firman yhteiskäyttöauton alleen muiden jäädessä pohtimaan seuraavaa ratkaisua, jolla pääsisi päivän tapaamisiin.
Maailmalla todettua faktaa on, että yhteiskäytettäväkalusto ei pysy kunnossa ilman säännöllistä ylläpitoa. Monet saattavat yllättyä, että kaupunkipyöriä ylläpidetään samoissa määrin kuin autoja, ellei jopa enemmän. Se saattaa kuulostaa joidenkin mielestä kummalliselta, kun omaa pyörää ei ole huollettu vuosiin. Yhteiskäytössä kaluston ollessa jonkun muun omaisuutta, sitä myös kohdellaan niin. Välineisiin jätetään roskia, vikoja ei ilmoiteta, sekä kalustoa pysäköidään miten sattuu. Yhteisöllisyyttä on, mutta käytännön teot eivät ole aina linjassa aatteen kanssa.

Kohti toimivampaa kaupunkiliikkumista

Pariisi on edelläkävijä liikkumisen saralla monessa mielessä. Yhteiskäyttöiset pyörä- ja autoratkaisut ovat ohjanneet kaupunkilaisten liikkumista jo vuosia. Tiettyinä päivinä keskustaan ei yksityisautoilla pääse, vaan on käytettävä muita liikkumisen muotoja kuten julkisia liikennevälineitä, joiden nopeus keskustassa on rajoitettu kahteenkymmeneen kilometriin tunnissa. Ensi kesänä Pariisiin tulee yhteiskäytettäviä sähköpotkulautoja, ja se toimii edelleen suunnannäyttäjänä muille kaupungeille.

Suomessa on aika ottaa seuraavat askeleet kohti parempaa / sujuvampaa kaupunkiliikkumista, oikein mitoitetut sekä toteutetut yhteiskäyttöratkaisut ovat siihen toimiva vastaus.

Kimmo Hanhinen
Toimitusjohtaja
Rolan Oy – Viisaan liikkumisen ratkaisuja

Haluatko tietää lisää
palveluistamme ja yhteiskäyttöpalveluista?

Jätä viesti tai ota suoraan yhteyttä.